Vedci budú na skenovanie povrchu využívať malú bezpilotnú helikoptéru

14.04.2013 Prešov

Prešov 14. apríla (TASR) - Vedeckí pracovníci z oblasti geografie z Prešovskej univerzity (PU) v Prešove budú môcť na výskum využiť bezpilotný systém na laserové skenovanie zemského povrchu.
Hovorkyňa PU Kamila Urmaničová informovala TASR, že prostriedky na zakúpenie zariadenia získali vďaka projektu "Kompetenčné centrum znalostných technológií pre inovácie produkčných systémov v priemysle a službách", na ktorom spolupracuje niekoľko subjektov a hlavným partnerom je Technická univerzita v Košiciach.
Celkový príspevok na aktivity projektu predstavujú 6,08 milióna eur, pričom suma pre PU je 750.350 eur. Okrem realizácie stavebných prác pri vytváraní centra bola zakúpená aj vysokokvalitná technologická infraštruktúra.
Odbornými riešiteľmi uvedeného projektu sú pracovníci Katedry geografie a regionálneho rozvoja prof. Eva Michaeli, Monika Ivanová a Štefan Koco.
Na plnenie výskumných úloh budú využívať plnoautomatickú bezpilotnú helikoptéru s integrovaným laserovým skenerom. Má dĺžku 3,5 metra a jej pohotovostná hmotnosť je 77 kilogramov. Dokáže operovať v teréne 90 minút, obvykle vo výškach okolo 60 až 100 m nad zemou.
Helikoptéra bude využitá na skenovanie malých území. Výsledkom bude takzvané "mračno bodov", ktoré obsahuje jednotlivé body odrazu laserového lúča s trojrozmernými súradnicami a informáciou o sile odrazu.
Odborníci vysvetľujú, že na základe takéhoto mračna bodov sa dajú vyhotoviť digitálne modely povrchu terénu alebo modely rôznych objektov nachádzajúcich sa na ňom. Opakované skenovanie územia dokáže odhaliť erózne procesy, zmeny krajinnej pokrývky, výskyt a štruktúru brownfieldov či zmeny v priemyselných simplexoch.
Nenávratný finančný príspevok na spomínaný projekt získali univerzitné vedecké pracoviská vďaka podpore v rámci Operačného programu Výskum a vývoj, ktorý je spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
 

Vyberte región

mark